Jong Talent Andrea Peleš: “De impact die hygiëne heeft op de geestelijke gezondheid is cruciaal”

In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaak professionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Andrea Peleš.

Naam: Andrea Peleš
Leeftijd: 26 jaar
Functie en bedrijf: Supervisor Housekeeping 1nergiek bij Safari Hotel Beekse Bergen

Ik ben:

Over mijzelf kan ik zeggen dat ik gepassioneerd, zorgzaam en nieuwsgierig ben. Ik kwam vanuit Kroatië naar Nederland met ambitie en nieuwsgierigheid om andere culturele achtergronden te ontmoeten en een beter begrip te krijgen van mensen en het leven. In mijn vrije tijd lees ik graag thrillers en psychologische boeken. Mijn meest recente hobby is het met olieverf schilderen van landschappen. Dat is voor mij heel rustgevend.

Mijn werk bestaat uit:

Dagelijkse planningen maken, taken toewijzen aan de room attendants in mijn team, kamers controleren, zorgen dat we kwaliteit volgens de hygiënenormen handhaven, trainingen geven aan nieuwe teamleden en communiceren met mijn collega supervisors en de housekeeping manager, maar ook met de collega’s van de receptie, de technische dienst en andere collega’s van het Safarihotel. En natuurlijk als allerbelangrijkste het tegemoetkomen aan de wensen van onze hotelgasten wanneer daarom wordt gevraagd en heel flexibel zijn.

Hoe jong voel je je?

Ik geloof dat leeftijd een gemoedstoestand is. Vandaar dat hoe je in het leven staat, veel belangrijker is dan je fysieke leeftijd. Daarmee bedoel ik dat het belangrijk is dat je doet wat je leuk vindt, je leven gevuld is met hobby’s en uitdagende dagelijkse activiteiten, je jezelf omringt met lieve mensen en nieuwsgierig blijft naar het leven. Dan blijf je jong van geest en blijf je je jong voelen.

Waarom heb je voor de schoonmaakbranche gekozen?

Misschien niet het meest voor de hand liggende antwoord, maar ik zie dat graag breder. In de eerste plaats begint het voor mij al met een opgeruimd huis voor mijn eigen functioneren. En dan vervolgens ook op de werkplek en in onze omgeving, zelfs mondiaal. Ik help mee aan het grotere geheel! Het handhaven van een schone omgeving helpt bij het terugdringen van de vervuiling en, belangrijker nog, het sparen van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde. Vaak onderschat, speelt schoonmaken een belangrijke rol in ons leven. Ik kies voor de schoonmaakbranche vanwege de impact ervan op onze geestelijke gezondheid. Opruimen staat als het ware gelijk aan een heldere geest. Om een ​​positieve dag te beginnen hebben we een heldere geest nodig en dus een heldere/schone ruimte. Er zijn veel voordelen van de schoonmaakindustrie die we kunnen bespreken, maar persoonlijk is de impact die hygiëne heeft op de geestelijke gezondheid van cruciaal belang.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je werk?

De grootste uitdaging waarmee ik momenteel te maken heb, is het handhaven van consistente netheidsnormen in de hotelkamers, vooral op drukke dagen. Het is net zo belangrijk om ons team positief en gemotiveerd te houden, als het voldoen aan de schoonmaaknormen. Dat heeft invloed op elkaar. Met hen praten over het verbeteren van hun prestaties, complimenten geven als het goed is en hun tevredenheid laten voelen binnen het team. Ik denk dat in de schoonmaak elke werkplek zijn eigen specifieke uitdaging kent, maar het is iets dat mij nieuwsgierig en creatief houdt om deze uitdagingen elke dag weer het hoofd te bieden.

Wat is volgens jou de belangrijkste schoonmaaktrend en waarom?

Naar mijn mening zijn de belangrijkste schoonmaaktrends herbruikbare en navulbare schoonmaakproducten en milieubewuste ingrediënten. Zoals eerder gezegd is de zorg voor onze planeet cruciaal voor ons bestaan. Plastic flessen verwisselen voor glasmaterialen, wasbare dweilkoppen in plaats van wegwerpmoppen en gebruik maken van herbruikbare microvezeldoekjes. Bovendien zijn nieuwe reinigingsformules veiliger voor thuis en gezonder voor de planeet.

Waar zie jij kansen voor de schoonmaak en waarom?

Zolang de schoonmaakindustrie zich aanpast aan nieuwe trends voor een duurzame samenleving, zoals technologie, duurzaamheid en een focus op gezondheid, denk ik persoonlijk dat consumenten een betere kwaliteit van schoonmaakdiensten kunnen en mogen verwachten. Daarbij levert technologie ons in de schoonmaak tijdwinst en minder arbeidskosten op. Reinigingsproducten worden vervangen door milieuvriendelijkere materialen en bedrijven zijn meer gericht op het specialiseren van hun personeel voor een hogere kwaliteit.

Mooiste/meest bijzondere project waaraan je hebt gewerkt?

Er zijn twee bijzondere projecten waaraan ik heb mee gewerkt. Ten eerste het verbeteren van onze middagdienst door efficiënter te zijn, door nieuwe werkinstructies te maken met vervolgfoto’s en een betere voorbereiding op de volgende werkdag. Dit project resulteerde in duidelijkere taken, een betere kwaliteit en een betere tijdsindeling en efficiënte productiviteit. Het andere project ging heel praktisch over planningsproblemen om periodieke reiniging uit te voeren in het sanitair. Tijdens de zomer hadden we vanwege het hoogseizoen enorm grote drukte en wisten we dat niet goed in te regelen. Het implementeren van een aangepast weekschema en het combineren van taken, samen met het stimuleren van eigen inbreng, resulteerde in een succesvol resultaat. Tegen het einde van de week was al het sanitair voor die week gedaan. Het is heel belangrijk om een ​​team te hebben dat ideeën ondersteunt en werkelijkheid laat worden en ik ben dankbaar dat ik die ondersteunende collega’s heb.

Wat zou je nog graag beter kunnen?

Werk verstandiger inplannen en onze room attendants tijdig en goed voorbereiden op het komende hoogseizoen dat al vroeg start, door nu al dagelijkse gewoonten te implementeren voor een eenvoudigere workflow. Op dit moment denk ik aan een bepaalde manier van werken die het voor hen gemakkelijker gaat maken. Daarmee bedoel ik onder andere het schoonmaken van hun werkkarren en deze vullen voor de volgende dag. In plaats van de middagploeg te belasten met extra taken, zouden de schoonmakers die verantwoordelijkheid zelf kunnen krijgen. Er zijn veel manieren om de productiviteit te verbeteren, maar dit is een voorbeeld waar ik graag snel aan wil werken.

Wie is jouw inspiratiebron en waarom?

Mijn vader, want ik heb altijd opgekeken naar zijn manier van denken en reageren op het leven. Als het leven even niet meezat voor hem, gaf hij niet zo gemakkelijk op en bleef hij ambitieus en vol goede moed. Aan de andere kant inspireerden de vriendelijkheid, het medeleven en de grote zorg van mijn moeder voor andere mensen mij en zo wil ik ook zijn! De levensbenadering van mijn ouders stimuleerde mij om alles uit het leven te halen.

Welk boek/app/magazine/gadget/film of iets anders mogen we echt niet missen?

Omdat ik van zowel boeken als films houd, mag je de films Good Will Hunting en Into the Wild echt niet missen. Wat betreft boeken kan ik Anna Karenina van Leo Tolstoj en When things fall apart van Pema Chodron ten zeerste aanbevelen.

Over vijf jaar ben ik:

Over vijf jaar zie ik mezelf nog steeds hard werken en vooruitgang boeken in mijn carrière. Om het zo te zeggen: ik hoop dat ik mijn vaardigheden verder mag ontwikkelen en de mogelijkheden krijg om vooruit te gaan en een carrièregroei te laten zien. Maar wat nog belangrijker is, dankbaarheid jegens het leven. Ofwel dat je een goede gezondheid hebt en gelukkig bent.

Neem contact op

Teruggebeld worden door een van onze schooncollega's

Neem contact op

Teruggebeld worden door een van onze schooncollega's