Daadwerkelijk en kwalitatief uitgevoerde gevelreiniging besparen kosten. Voor jaren.

“Voor alles is een oplossing”, stelt en weet John Kettenes, specialist in specialistische reiniging bij 1nergiek. Dat klinkt dubbel, toch is John specialist in zijn vakgebied gevelreiniging en -onderhoud. Al 35 jaar. Natuurlijk barst de 

schoonmaakbranche van vakmensen, maar één gesprek met deze kenner en ervaringsdeskundige en je leert hoe belangrijk gevelonderhoud voor elk gebouw is, dat er veel werk aan de spreekwoordelijke winkel is want (lang) niet alles wat is verkocht wordt ook uitgevoerd, en dat er in gevelonderhoud veel te besparen valt. Qua leed en in euro’s. 

“Een gebouw is het huis van je bedrijf; het onderhoud daarvan is zo belangrijk. Loop eens een rondje rond het Atrium in Amsterdam. Dan kijk je je ogen uit. In positieve zin. Zo kan het dus ook.”

Het is een feit: gevelonderhoud krijgt in veel artikelen aandacht; de samenhang tussen esthetisch en technisch onderhoud, en de rol en aandacht van de gebouweigenaar. Iedereen snapt dat gevelreiniging noodzakelijk is en dat de controlerende en signalerende rol van de glazenwassers praktisch en belangrijk is. Waarom ziet 1nergiek-specialist John Kettenes dan met regelmaat gevels waar

duidelijk te zien is, dat het onderhoud en de reiniging van de gevel niet goed worden uitgevoerd? Met alle gevolgen van dien…

Van vroeger naar nu

Stomen en stralen met chemie, zo werd gevelonderhoud vroeger uitgevoerd. En nu? “Met chemie. De enige goede oplossing, want gebruik je goede producten op de juiste manier, dan bereik je goede resultaten waarmee je jaren vooruit kunt”, legt John uit. Reinigen, polijsten, conserveren: gevelonderhoud is een 3-trapsraket. “De soort gevel en de plek waar het pand staat, zijn van grote invloed op het benodigde onderhoud en de staat van het gebouw.”

(Voor)tijdige aanpak loont

“Roestpitten op kunststof kozijnen, ijzerets op houten kozijnen; het komt zeker voor als je in de buurt van bijvoorbeeld een industriegebied woont. Je kunt dergelijke problemen oplossen, als je de gevel regelmatig, tijdig en goed onderhoudt. Uiteraard gebruiken we voor verschillende gevels verschillende materialen en middelen. We zetten altijd proefstukken uit, we gaan niet zo maar aan lopen ‘pieten’. Onze klanten krijgen uitgebreide informatie over onze aanpak, de middelen en materialen die we gebruiken met productinformatie en garantiebepalingen, en een meerjarig-onderhoudsplan van 5 of 10 jaar. Ze zien op foto’s het verschil, het effect op hun gebouw van het gevelonderhoud dat we voorstellen. De investering in het juiste gevelonderhoud in het eerste jaar met een kostenefficiënt meerjarenonderhoud én afgestemd met de glasbewassing zorgt voor een kwalitatief en zichtbaar beter resultaat tegen lagere kosten. Maar het moet ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Wij doen dat.”

Van vroeger naar nu  Glas en gevel worden vaak over één kam geschoren

Ten onrechte, maar ze kunnen wel samen gaan, legt John uit: “We hebben onze glazenwassers opgeleid dat ze gevelproblemen zien en signaleren. We informeren altijd onze klanten en gaan in overleg. Dat stelt gerust. Waar ik me zorgen over maak? Als ik een recente aanbesteding of een toren in de Randstad voorbij zie komen, waar glas en gevel uit één potje gedaan moeten worden. Je moet deze twee zaken apart houden. Je kunt als adviesbureau, opdrachtgever en inschrijvende partij niet klakkeloos aannemen, dat het gebouw er goed bij staat, dat het tijdig is gereinigd en geconserveerd. Hoe kun je dan van een klein, uitgeknepen glasbewassingsbudget het gevelonderhoud (goed) uitvoeren?”

“Of 1nergiek inschrijft op een aanbesteding of een offerte neerlegt? We gaan vooraf kijken

en beoordelen. Dan laten we de gebouwbeheerder of -eigenaar zien, dat je het verweringsproces kunt stoppen en een proactieve bijdrage kunt leveren aan het gebouwonderhoud. Het managen van de verwachtingen is belangrijk; sommige gevels zijn al te ver heen en ik vraag me ook geregeld af of een eigenaar of beheerder daar de juiste aandacht voor heeft. En ja, je kunt dus heel veel kosten en verrassingen voorkomen.”

Wie denkt dat glas en gevel altijd samen gaan, denkt te simpel

John geeft een voorbeeld van een glazen pand: “Veel ramen worden met een tuckerpole-systeem gereinigd, met demiwater zonder kalk, chloor en dergelijke dat streeploos opdroogt. Klinkt goed, maar het water druppelt na en komt ergens terecht. Bijvoorbeeld achter het glas tussen de rvs-platen. Dat vreet in, dat leidt tot verwering en roestvorming, dat krijg je er niet meer af. Dus voltrekt zich een ramp voor het gebouw en de portemonnee van de eigenaar. Je kunt dat heel eenvoudig voorkomen door handmatig de ramen te zemen. Dat kost meer geld, maar uiteindelijk op de lange termijn minder.”

Doen wat je belooft met de juiste intenties

“Lage inschrijvingen op aanbestedingen leiden tot problemen. Het lijkt wel of het alleen om de prijzen gaat, het willen hebben van die aanbesteding of opdracht. Andersom vanuit de kant van de gebouweigenaar gezien, een beslissing die voor dat moment enkel kostentechnisch ingestoken is… voor dat jaar.”

“Ik weet, de eerste investering voor gevelonderhoud is duur, maar je kunt vooruit, bent enkele jaren van de kosten af. Je hoeft je pand dan niet te laten renoveren, dus ben je onder de streep goedkoper uit. Het vergt wel een samenwerking tussen de gebouwbeheerder en glas- en gevelreiniger, waarin de onderhoudspartij daadwerkelijk doet wat hij beloofd heeft, de gebouwbeheerder dat ook ziet en dat alles tegen de juiste prijs… voor beide partijen. Dan kun je vakwerk leveren, waar iedereen blij van wordt en tevreden over is, en waarmee iedereen jaren vooruit kan.”

Neem contact op

Teruggebeld worden door een van onze schooncollega's

Neem contact op

Teruggebeld worden door een van onze schooncollega's